RECHTSZAAK SEKSUEEL MISBRUIK WEINSTEIN MOET OPNIEUW, 'ERNSTIGE FOUT GEMAAKT'

De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.

Weinstein kreeg vier jaar geleden 23 jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik van twee vrouwen. Maar er kwamen in de zaak ook meerdere getuigen aan het woord om te vertellen over wangedrag waar Weinstein niet voor terechtstond. Dat wordt door het hof van beroep nu gezien als een 'ernstige fout'.

Meer dan tachtig vrouwen hebben Weinstein beschuldigd van seksueel wangedrag, inclusief verkrachtingen. Zijn veroordeling in 2020 gold als een mijlpaal voor de #MeToo-beweging, die ook op gang kwam door de beschuldigingen tegen Weinstein.

De zaak van Weinstein draaide onder meer om de verkrachting van actrice Jessica Mann. Ook werd bewezen geacht dat hij een voormalige assistente, Mimi Haleyi, heeft aangerand.

Gezondheidsproblemen

De 72-jarige Weinstein werd afgelopen week opgenomen in het ziekenhuis voor gezondheidsproblemen. Hij verscheen woensdag in een rolstoel bij de rechtbank in New York, waar hij glimlachte en zwaaide naar de menigte.

Ondanks de teruggedraaide veroordeling blijft hij vastzitten, omdat hij in een andere verkrachtingszaak tot zestien jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

2024-05-01T19:48:07Z dg43tfdfdgfd