RUSLAND VEROVERT DORPJE IN OOSTEN OEKRAïNE

Rusland meldt een dorp in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne te hebben veroverd. Het zou volgens het Russisch staatspersbureau Interfax gaan om het dorpje Novobachmoetivka, waar voor de oorlog nog geen duizend mensen woonden.

Oekraïne bevestigt dat het aan het gehele front zwaar onder vuur ligt en meldt dat de Russen de laatste week 'tactische successen' hebben geboekt. Dan gaat het om veroveringen van kleine gebieden, die weinig invloed hebben op het verdere verloop van de oorlog. De Oekraïense opperbevelhebber Syrski meldt dat Oekraïne zich op drie plekken heeft moeten terugtrekken. 

'Verdediging zal niet bezwijken'

De toonaangevende Amerikaanse denktank ISW, die de oorlog in Oekraïne van dag tot dag volgt, vermoedt dat Rusland de komende dagen en weken meer van dergelijke tactische successen zal boeken, maar verwacht niet dat de Oekraïense verdediging zal bezwijken. 

Eerder werd al de verwachting uitgesproken dat Rusland deze dagen zal proberen zo veel mogelijk terrein te winnen, voordat de toegezegde Amerikaanse hulp de Oekraïense troepen bereikt.    

Overmacht

Rusland, dat meer dan twee jaar geleden Oekraïne binnenviel in een poging het land in een paar dagen te veroveren, heeft langs de gehele frontlinie een enorme numerieke overmacht en beschikt over veel meer munitie.

President Joe Biden ondertekende woensdag een steunpakket voor 61 miljard dollar, omgerekend 57 miljard euro. Oekraïne kan op korte termijn rekenen op onder meer luchtafweer, artilleriemunitie, gepantserde voertuigen en antitankwapens.

2024-04-28T19:06:05Z dg43tfdfdgfd