SANCTIES TEGEN RUSLAND OM CHEMISCHE WAPENS: 'VS HEEFT ECHT WEL BEWIJZEN'

Het Russische leger gebruikt chemische wapens op het slagveld in Oekraïne, meldde de VS gisteren. Het gaat met name om het gebruik van chloorpicrine, een verboden gas dat vergelijkbaar is met traangas. "Rusland trekt zich steeds minder aan van internationale afspraken."

Oekraïne beschuldigt Rusland er al sinds het begin van de oorlog van dat het chemische wapens inzet. Dat is in strijd met het Chemisch Wapenverdrag dat het gebruik van dergelijke wapens verbiedt. Zowel Rusland als Oekraïne heeft dit verdrag ondertekend.  

Maar nu zegt de VS ook overtuigd te zijn van de Russische inzet van chemische wapens. Daarom hebben de Amerikanen sancties opgelegd aan bedrijven die het gas leveren en produceren. "Ik denk dat het klopt wat de Amerikanen hier zeggen", zegt defensie-expert Patrick Bolder die verbonden is aan het Haagse Centrum voor Strategische Studies. "De Amerikanen leggen niet zomaar sancties op, dan moeten ze echt wel bewijzen hebben."

Gasmasker

Het Kremlin ontkent de aantijgingen. Maar volgens het Institute for the Study of War heeft Rusland zelf nota bene bevestigd dat het verboden gassen heeft gebruikt in de buurt van Cherson. Ook gebruiken de Russen chemische wapens in de regio Donetsk, zo beweerde Oekraïne vorige week. In totaal claimt het Oekraïense leger dat er minimaal 465 gevallen zijn waarbij Rusland chemische wapens heeft gebruikt sinds het begin van de oorlog. 

Traangas en het vergelijkbare (maar heftigere) chloorpicrine vallen onder chemische wapens. Chloorpicrine werd al in de Eerste Wereldoorlog gebruikt. "Je ogen gaan tranen, je gezichtsveld wordt minder en je moet een gasmasker opzetten", zegt Bolder over het gas. Door het gasmasker ben je als soldaat een stuk minder mobiel en heb je een kleiner blikveld.

Loopgraven

De Oekraïense soldaat met de bijnaam Ray maakte begin dit jaar een aanval met traangas mee. "Het maakt het moeilijk om je taak nog uit te voeren als je het gas eenmaal hebt geïnhaleerd", zegt hij tegen persbureau Reuters. Het gas werd gedropt in een loopgraaf door een drone. Volgens Oekraïne schaalt Rusland het gebruik van chemische wapens de laatste maanden op.

"De Russen gebruiken chemische middelen om de Oekraïners in de loopgraven te dwingen bovengronds te gaan. En ook om hen te verdrijven", zegt Jean Pascal Zanders. Hij is expert op het gebied van biologische en chemische wapens. En als soldaten vervolgens vluchten voor het gas, zijn ze een makkelijk doelwit voor de vijand.

Traangas mag overigens wel gebruikt worden om bijvoorbeeld demonstranten uiteen te drijven, maar dus niet in een oorlog. "Dat komt omdat chemische en biologische wapens geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en militairen", legt Bolder uit. Daarom zijn in het oorlogsrecht alle chemische wapens verboden. "Oorlog is altijd verschrikkelijk, maar om echt enorm lijden tegen te gaan zijn er regels opgesteld voor wat wel en niet is toegestaan."

Rusland kijkt volgens Zanders hoe ver het kan gaan op het slagveld. Als Rusland inderdaad chemische wapens gebruikt, laat het land daarmee zien 'dat het zich steeds minder aantrekt van internationale afspraken', besluit Bolder.

2024-05-03T09:54:22Z dg43tfdfdgfd