VOOR DIENSTPLICHT GEVLUCHTE OEKRAïNERS GEWAARSCHUWD: 'GEEN HULP MEER VANUIT KYIV'

Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Kyiv lijkt ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldt de Oekraïense minister Dmytro Koeleba (Buitenlandse Zaken) op X.

"Een man van dienstplichtige leeftijd die naar het buitenland gaat, laat de staat zien dat hij niets om haar voortbestaan geeft", aldus Koeleba. "Een verblijf in het buitenland ontslaat een burger niet van zijn of haar plichten tegenover het thuisland."

In deze video is te zien dat veel Oekraïense mannen van de dienstplicht af willen. Ze proberen de grens over te vluchten, of laten zich afkeuren: 

Koeleba zegt binnenkort maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat alle Oekraïense dienstplichtigen 'eerlijk worden behandeld', of ze nu in Oekraïne of daarbuiten verblijven. De Oekraïense ambassade in Den Haag verwijst naar Koeleba's verklaring en zegt verder geen nadere uitspraken te doen.

Volgens het Oekraïense oorlogsrecht mogen mannen van 18 tot 60 jaar het land niet verlaten. Toch zijn zij nog niet allemaal dienstplichtig. Begin deze maand kondigde president Volodymyr Zelensky aan dat de leeftijd waarop mannen gemobiliseerd kunnen worden, verlaagd zou worden van 27 naar 25 jaar.

Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat er ruim 24.000 Oekraïense mannen van 18 tot 60 jaar in Nederland geregistreerd staan.

2024-04-23T13:15:45Z dg43tfdfdgfd