VS BESCHULDIGT RUSLAND VAN GEBRUIK CHEMISCHE WAPENS IN OEKRAïNE

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van het schenden van het internationale verbod op chemische wapens, door het verstikkingsmiddel chloorpicrine in te zetten tegen Oekraïense troepen.

Dit zou in strijd zijn met het Verdrag Chemische Wapens (CWC), dat een internationaal verbod op chemische wapens inhoudt.

"Het gebruik van dergelijke chemicaliën staat niet op zichzelf en wordt waarschijnlijk ingegeven door de wens van Russische strijdkrachten om Oekraïense strijdkrachten uit versterkte posities te verdrijven en tactische winst te behalen op het slagveld", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring waarover persbureau Reuters bericht.

Verboden verstikkingsmiddel

Chloorpicrine wordt vermeld als een verboden verstikkingsmiddel door de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), dat werd opgericht in navolging van de CWC. 

Bovendien zou Rusland volgens de VS ook traangas hebben gebruikt als oorlogsmethode in Oekraïne, 'ook in strijd met het CWC', aldus de verklaring. 

Het Kremlin ontkent dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. Een woordvoerder stelt dat Rusland zich houdt aan zijn verplichtingen onder het verdrag dat chemische wapens verbiedt.

Nieuwe sancties

De Amerikaanse regering gaat zich via nieuwe sancties richten op de Russische wapenproductie, en dus ook tegen de Russische productie van chemische en biologische wapens. Ongeveer 200 bedrijven en 80 individuen in landen die Rusland volgens de Amerikanen steunen bij de aanschaf van materialen voor zijn wapenproductie, worden door de sancties getroffen, meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën. De verklaring noemt onder meer België, China en Slowakije.

Drie mensen die in verband worden gebracht met de dood van de Russische oppositiepoliticus Alexej Navalny, worden eveneens gestraft. De Kremlin-criticus stierf in februari in Russische hechtenis. Volgens zijn aanhangers werd hij vermoord.

Als gevolg van de nieuwe sancties zullen alle tegoeden van de getroffenen in de Verenigde Staten worden bevroren. Amerikaanse staatsburgers of mensen die zich in de VS bevinden mogen geen zaken doen met de gesanctioneerde bedrijven en individuen. Ook maken de sancties het moeilijker voor de getroffenen om internationaal zaken te doen.

2024-05-02T04:49:37Z dg43tfdfdgfd