STAD BRUSSEL HULDIGT NIEUW KUNSTWERK OP SINT-KATELIJNEPLEIN IN

De stad Brussel heeft zaterdagnamiddag een nieuw kunstwerk, dat de naam '(Casse-toi alors) pauvre canard!' kreeg, ingehuldigd op het pas heringerichte Sint-Katelijneplein. Door met humor het personage van Dagobert Duck te hergebruiken, verkondigt de Belgische kunstenaar Sven 't Jolle "het einde van het ongebreidelde kapitalisme en pleit hij voor een rechtvaardigere, socialere samenleving".

Dit beeldhouwwerk op het Sint-Katelijneplein is zowel humoristisch als kritisch bedoeld. Het stelt Dagobert Duck, een personage dat de kapitalistische hebzucht symboliseert in de Disney-stripreeks van Donald Duck en het ultieme archetype van de rijke man in de populaire tegencultuur.

De antropomorfe eend zit op een balk bedekt met pek en veren, een straf die in de middeleeuwen en het Wilde Westen werd toegepast als teken van publieke vernedering en verbanning uit de samenleving. De titel van het kunstwerk is een variatie op de uitroep van Nicolas Sarkozy, voormalig president van Frankrijk, ('Casse-toi, pauv' con') gericht aan een man die weigerde hem de hand te schudden.

Anaïs Maes, Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte, zegt "verheugd" te zijn om het kunstwerk een nieuw leven te geven. Het lag volgens haar lange tijd in de depots van de stad.

De stad kocht het kunstwerk in 2011 als onderdeel van het project 'Art in the City' in samenwerking met de kunstbeurs 'Art Brussels'. Die gaat dit jaar opnieuw een samenwerking met de stad aan.

"Door zijn populaire iconografie zou men kunnen denken dat het kunstwerk enkel humoristisch bedoeld is, maar het roept belangrijke reflecties op door een thema aan te snijden dat iedereen aangaat: de negatieve gevolgen van het kapitalisme en onze consumptiemaatschappij", aldus Maes nog. "Maar het is niet ons noodlot. Het kunstwerk is een lofzang op het overwegen van een rechtvaardigere, socialere samenleving door het einde van het kapitalisme aan te kondigen."

2024-04-27T15:03:26Z dg43tfdfdgfd