CHINA NOEMT DUITSE VERDENKINGEN VAN SPIONAGE "VERZINSELS"

Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken heeft de Duitse verdenkingen van spionage vrijdag afgedaan als "pure verzinsels". De Duitse autoriteiten arresteerden deze week vier Duitsers op verdenking van spionage voor China.

"De vermeende Chinese spionagezaak is een puur verzinsel", verklaarde Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken. Hij voegde toe dat China al "streng heeft opgetreden tegen Duitsland omwille van de ongegronde beschuldigingen."

"China verzet zich resoluut tegen alle laster en eerroof", vervolgde Wang. Verder "roept China Duitsland op om waakzaam te blijven voor pogingen om de bilaterale relaties te schaden" en vraagt het land volgens Wang om "een einde te maken aan de anti-Chinese politieke klucht".

Eerder deze week werden vier Duitsers gearresteerd omdat ze worden verdacht van spionage voor China. Patricia Flor, de Duitse ambassadrice in China, werd daarop donderdag ontboden door de Chinese autoriteiten.

Volgens het openbaar ministerie circuleerden drie van hen in wetenschappelijke onderzoeksmilieus. Ze zouden informatie verzameld hebben over "innovatieve technologieën die gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden".

De laatste, een Duitser van Chinese afkomst die dinsdag werd gearresteerd, werkte als assistent van het Duitse Europees parlementslid Maximilian Krahn, de lijsttrekker voor de extreem-rechtse partij AfD bij de Europese verkiezingen deze juni.

Hij wordt verdacht van het bespioneren van tegenstanders van China in Duitsland en van het delen van informatie over het Europees Parlement met de Chinese inlichtingendiensten.

2024-04-26T10:03:31Z dg43tfdfdgfd