INVAL OEKRAïNE - OEKRAïNE ROEPT WESTEN OP OM RECHTSTREEKS IN DEFENSIE-INDUSTRIE TE INVESTEREN

Oekraïne vraagt westerse landen om rechtstreeks in de defensie-industrie van het land te investeren. Dat heeft de Oekraïense minister van Strategische Industrieën, Oleksandr Kamysjin, woensdag gezegd tijdens een defensietop in Brussel. Volgens hem werkt Oekraïne hard om zich aan te passen aan de Europese industriële basis voor bewapening.

Kamysjin sprak de European Defence and Security Summit in Brussel toe via een videoverbinding. Hoewel hij de Europese inspanningen om zijn land te steunen erkende, riep hij op om meer te doen. De minister vroeg met name om directe steun voor de Oekraïense defensie-industrie.

Daarom spoorde Kamysjin westerse landen aan om wapens die bedoeld zijn voor het Oekraïense leger, bij de lokale industrie aan te kopen. "Onze wapenindustrie biedt competitieve prijzen en produceert simpel en efficiënt materiaal", aldus de minister. "Een ander voordeel is dat de wapens snel naar de frontlinie gestuurd kunnen worden."

Om zijn voorstel te ondersteunen, vermeldde hij dat Denemarken dinsdag een fonds van 200 miljoen Deense kronen (bijna 27 miljoen euro) vrijmaakte om te investeren in de Oekraïense defensie-industrie. Dat bedrag is bestemd vor de aankoop van wapens en munitie op Oekraïense bodem.

2024-04-17T14:10:48Z dg43tfdfdgfd