WEERMAN SAMUEL VERWACHT KOMENDE WEEK FELLE ONWEERSBUIEN

Op zaterdag trekt in de vroege ochtend een regenzone over het land, deze verlaat vrij snel ons land richting Nederland. Daarachter verschijnen er stilaan opklaringen, maar er ontstaan ook nog wolkenvelden. Zo krijgen we een wisselend weerverloop met eerst even droog weer, maar in de loop van de dag wordt het weer onstabieler. Er zijn stapelwolken en in de namiddag ontstaan er ook opnieuw meer hoge en middelhoge wolkenvelden. Enkele van de stapelwolken kunnen doorgroeien tot buien, daar kan lokaal een stevige bui tussen zitten met onweer en hagel erbij. Tussen de buien door is het droger. Later op de dag, vooral vanavond trekt een storing vanuit het zuiden over het land met vooral in het westen soms fellere buien, lokaal met een donderslag. Elders zijn er soms perioden van regen of enkele buien. De temperaturen klimmen naar zachte waarden tussen 14 en 16°C, lokaal zit er in het oosten wel een 17°C in tijdens een zonniger moment. De lucht wordt vrij vochtig en het voelt wat zwoel aan. De wind is matig uit zuidoostelijke richtingen. 

Zondag verloopt wisselend bewolkt met tussendoor opklaringen en wat zonneschijn, maar opnieuw ook stapelwolken die kunnen ontwikkelen en doordat deze zich uitspreiden soms ook lage wolkenvelden. Er ontstaan enkele lichte, later soms matige regenbuien, eerder lokaal van aard, met tussenin vaak drogere momenten. Eerst concentreren de buien zich vooral over het westen, later ook in het centrum en oosten. Tegen de avond sleept een storing over het centrale deel van het land met wat frequentere buien die iets feller kunnen worden. Het kwik stijgt naar waarden tussen 11 en 14°C. De wind speelt een hoofdrol morgen en waait vrij krachtig, aan zee krachtig uit zuidwest. Er zijn windstoten tot 50 à 65 km/u in het binnenland, aan zee zijn windstoten tot 60 à 75 km/u mogelijk. 

Maandag lijken we even tussen de storingen in te vallen. Een uitloper van hogedruk zorgt dan voor droger weer met zonneschijn, hoge en middelhoge wolken en wat stapelwolken. Het kwik stijgt dan naar aangename waarden van zo'n 18°C gemiddeld. Dat wordt een dag om naar uit te kijken. Er is weinig wind uit zuidoostelijke richtingen.

Dinsdag trekt een warmtefront doorheen het land en we komen aan de achterzijde daarvan in warme, vochtige maar onstabiele lucht terecht. De temperaturen zullen vanaf dan nog wat stijgen maar het wordt onstabieler met nu en dan een regen- of onweersbui die kan ontstaan. Eerst eerder lokaal, later kunnen de buien her en der wat clusteren. Het kwik stijgt naar een zwoele 20 tot 22°C.

Woensdag krijgen we eerst mooi weer, maar later op de dag, in de namiddag en avond, wordt het erg onstabiel en trekt een complex met onweersbuien over het land. Lokaal zijn dat felle exemplaren. Het kwik stijgt naar zachte en zwoele waarden van 22 tot 24°C, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn en de timing van de buien. Met de buien zal het wat afkoelen. Constante dan is dat de luchtvochtigheid vrij hoog zal liggen.

Ook donderdag is het eerst droog met zonneschijn, maar later wordt het onstabieler met regen- en onweersbuien uit het oosten. Daar kunnen opnieuw felle exemplaren tussenzitten met hagel erbij. De temperaturen komen iets lager uit met 18 tot 21°C. De dagen nadien blijven er soms buien mogelijk, maar volgende week lijkt het wat droger te worden. Het blijft vrij zacht.  

2024-04-27T08:30:57Z dg43tfdfdgfd