PEETERS SLEUTELT AAN TERUGKOMMOMENT VOOR BEGINNENDE BESTUURDERS

Er komen een aantal bijsturingen aan het terugkommoment voor beginnende bestuurders. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Zo zal bijvoorbeeld elke erkende instelling in de toekomst over één handgeschakeld en één automatisch geschakeld voertuig moeten beschikken.

Sinds 1 januari 20119 zijn bestuurders verplicht om 6 tot 9 maanden na afgifte van hun rijbewijs B een terugkommoement te volgen. Dat is een verplichte opleiding van vier uur met als doel de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal jonge bestuurders in ongevallenstatistieken naar beneden te krijgen. Het terugkommoment bestaat uit een praktisch gedeelte en een groepsgesprek over o.a. verkeersattitude.

Vorig jaar, vier jaar na de invoering, werd het terugkommoment geëvalueerd, onder meer op basis van bevragingen bij zowel lesgevers als deelnemers. Mee op basis daarvan komen er nu een aantal aanpassingen.

Zo wordt het minimumaantal deelnemers per sessie verlaagd van zes naar vier. Er zal per onderdeel (kennismaking, praktijk, groepsgesprek) niet langer een vaste duur zijn, maar een minimale duur en elke erkende instelling zal verplicht worden om zowel over één handgeschakeld als over één automatisch geschakeld voertuig te beschikken. Dat laatste voertuig mag wel een elektrisch voertuig zijn.

Verder zal er minstens één voertuig per zes deelnemers voorzien moeten worden in plaatsn van één per drie deelnemers. En er komt een extra geldige reden voor het uitstellen van het terugkommoment, namelijk het overlijden van een familielid.

2024-04-26T14:24:19Z dg43tfdfdgfd