BPOST - DE SUTTER "TEVREDEN DAT LOONTREKKENDEN KRANTEN BLIJVEN BUSSEN"

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) is "tevreden dat loontrekkenden kranten en tijdschriften blijven bussen". Dat zegt ze in een reactie op de overeenkomst die bpost heeft gesloten met de Vlaamse uitgevers.

Bpost is van plan om de krantenbedeling vanaf 2025 geleidelijk over te brengen naar zijn filiaal AMP. Dat zal werken met onderaannemers, maar "zij zullen voor de verdeling van de kranten uitsluitend met vaste krachten werken", liet het postbedrijf weten.

De woordvoerster van bpost verduidelijkt dat het de bedoeling is dat die onderaannemers stabiliteit bieden en "de kracht hebben om vaste medewerkers aan te werven".

De Sutter had vorige maand in de Kamer al laten verstaan dat ze geen sociale dumping wil in de krantenbedeling. Ze is daarom voorstander van een uitbreiding van de pakjeswet naar de krantenbedeling. Met die wet werden minimumeisen ingevoerd voor pakjesdiensten, waardoor zij kunnen rekenen op een minimumloon en recht op rust.

Dat er nu duidelijkheid is in Vlaanderen, stemt de minister tot tevredenheid. "Hiermee is de onzekerheid bij een deel van het postpersoneel en de klant alleszins weg", zegt ze. "Die helderheid moet er ook zo snel mogelijk komen in Wallonië en Brussel. Daarvoor moet natuurlijk iedereen zich kunnen vinden in de inhoud van het akkoord. Ik hoop ook daar op witte rook binnenkort."

De Sutter is tevreden dat er alvast een einde komt aan de poststaking in het zuiden van het land. De bonden kondigden donderdag een akkoord aan met de directie "over de tewerkstelling bij bpost".

2024-04-26T08:40:46Z dg43tfdfdgfd